Jedna od inicijativa koja se kontinuirano provodi u našem Udruženju je destigmatizacija osoba s astmom i promocija zdravlja pluća kroz sport. S tim u vezi,  iznimno smo  potrešeni odlukom članova Agencije za antidoping kontrolu BiH vezanom za reprezentativca i vrhunskog sportistu Kerima Hasića koji je suspendovan dvije godine od strane Antidoping agencije BiH zbog pumpice za astmu. Obratili smo se Agenciji sa zahtjevom da odgovore na sljedeća pitanja imajući u vidu da ovakve odluke direktno utiču i ugrožavaju živote ljudi. Jedan vrhunski sportaš podredi život upravo sportu, živi postulate sporta, a činjenica da uz to ima i dijagnozu astme nama svima treba da bude uzor i primjer za slijediti. Na ovaj način se sportašima s astmom direktno ugrožava život kroz poruku da ne treba da uzimaju lijek ili da ne treba da se bave sportom.

  1. Da li kandidat ima medicinsku indikaciju?
  2. Da li je kandidat koristio dozvoljen lijek (flutikazon) i na dozvoljen način?
  3. Da li je kandidat trebao zatražiti izuzeće (TUE) za lijek koji je dozvoljen uz medicinsku indikaciju ili zašto isto nije izdato naknadno?
  4. Da li je kandidat u formularu naveo da koristi terapiju?
  5. Obzirom da je pronađena veća koncentracija lijeka od dozvoljene, da li je neko vještačio način na koji se metaboliše lijek kod sportiste te da li je moguće da je sportista imao pojačane simptome astme pred samo testiranje i da je udahnuo više lijeka zbog smanjenja simptoma i spašavanja svog života (znamo kako izgleda astmatični napad i da može imati kobne posljednice).
  6. Možete li nam se očitovati o bar još jednom primjeru gdje je sportista kažnjen zbog flutikazona tj. da je dobio maksimalnu kaznu?
  7. Koji je vaš zadatak kao Agencije osim laboratorijskih testiranja i čiji je zadatak da educira roditelje, porodice, sportaše o ovakvim neželjenim ishodima?

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *