25. septembar 2023.

Udruženje pacijenata s alergijom, astmom i atopijskim dermatitisom u Bosni i Hercegovini (AAA Udruženje) u saradnji s Fudbalskom akademijom “Healthy Future” će javnom spirometrijom (mjerenje plućne funkcije) obilježit Svjetski dan pluća pod parolom “Pristup terapiji za sve pacijente. Bez izuzetka”.

U Sarajevu će akcija biti provedena u novootvorenom Sportsko-rekreativnom centru “Čarli” Emir Bogunić na Ilidži, 25. septembra od 17 sati.

Zainteresiranim građanima će na usluzi biti ljekar specijalista pulmolog prim.mr.sci.med. Gorana Krstović, koja će izmjeriti plućnu funkciju, provjeriti stanje pluća te pružiti odgovarajuće savjete shodno spirometrijskom nalazu.

Spirometrija se posebno preporučuje onima koji imaju neke od sljedećih simptoma: kašalj (najčešće noću i pri naporu), otežano disanje, sviranje i stezanje u prsima, kao i nedostatak zraka, kako bi provjerili stanje svojih disajnih puteva i dobili stručni savjet ljekara. Svakako pozivamo i roditelje djece koja su u sportu da nam se pridruže.

Akcija se provodi pod motom “Pristup terapiji za sve pacijente. Bez izuzetka ” i jedna je od aktivnosti koje svake godine provodi Forum međunarodnih respiratornih društava (FIRS) čiji je član i AAA Udruženje u BiH.

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu i najčešća hronična bolest kod djece. Karakteristike su joj hronični problemi s disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanje. Prevalencija (broj oboljelih) astme se povećava te se predviđa da će do 2025. biti 400 miliona oboljelih od astme u svijetu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *