Forum međunarodnih respiratornih organizacija poziva na ravnopravan pristup prevenciji i liječenju plućnih pacijenata na Svjetski dan pluća – 25. septembar 2023.

Forum međunarodnih respiratornih organizacija društava (FIRS) i članica Foruma Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom, pozivaju vlade i pružatelje zdravstvenih usluga da omoguće pravičan pristup preventivnim uslugama i tretmanima za respiratorna oboljenja te pristup vakcinama protiv upale pluća koja spašavaju živote.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana pluća je „Pristup prevenciji i liječenju za sve. Bez izuzetka“, odražavajući potrebu za jednakosti koja je u središtu Plana održivog razvoja do 2030.

80% smrtnih slučajeva povezanih s nezaraznim bolestima događa u zemljama s niskim i srednjim dohotkom (LMIC). Ovo ogromno zdravstveno opterećenje moglo bi se spriječiti provedbom troškovno djelotvornih intervencija, poput vakcinisanja protiv upale pluća i poboljšanog pristupa preventivnim uslugama i inhalacijskim lijekovima.

Svjetski dan pluća 2023. jedna je od najboljih prilika za podizanje globalne svijesti o zdravlju pluća. Postoji jasan nedostatak jednakog pristupa preventivnim mjerama, kao što je prestanak pušenja, i djelotvorne inhalacijske terapije za liječenje astme i HOPB-a. FIRS je identifikovao tri ključna ciljna područja za rješavanje nejednakosti u borbi protiv respiratornih bolesti: poboljšanje pristupa preventivnim uslugama i tretmanima za prestanak pušenja, proširenje pristupa inhalacijskim terapijama i jačanje pristupa djelotvornim vakcinama protiv upale pluća za djecu. Uprkos globalnom napretku u pristupu vakcini protiv upale pluća, 40% dojenčadi još uvijek je zanemareno. Kako bi se smanjio globalni teret respiratornih bolesti, ključno je poduzeti mjere u ovim ključnim područjima.Pristup preventivnim uslugama i tretmanima za prestanak pušenja• Pušenje duhana vodeći je uzrok bolesti disajnog sistema, uključujući hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (HOPB), rak pluća i astmu te povećava rizik od respiratornih infekcija, poput upale pluća i tuberkuloze.

• Izloženost duhanskom dimu šteti djeci i prije rođenja. Smanjenje izloženosti duhanskom dimu pomaže u dugoročnom poboljšanju zdravlja pluća djece.

• Edukativne, savjetodavne i farmakološke intervencije za prestanak pušenja su učinkovite. Trebali bi biti dostupni svima koji puše. Dostupnost uređajima i inhalacijskim terapijama• Djelotvorni i esencijalni inhalacijski lijekovi za liječenje astme i HOPB-a često su nedostupni.

Potrebna nam je hitna zajednička globalna akcija kako bismo postigli cilj WHO-a od 80% dostupnosti osnovnih lijekova za liječenje glavnih nezaraznih bolesti.

• Respiratorni uređaji i inhalacijske terapije, uključujući terapiju kisikom, trebaju biti dostupni svakome ko je pogođen. Pristup za svu djecu djelotvornim preventivnim intervencijama za upalu pluća.• Upala pluća je vodeći uzrok smrti od infekcija kod djece širom svijeta. Prevencija je ključna jer svaka teška infekcija donjeg disajnog sistema može uticati na razvoj pluća.

• Vakcine su od ključne važnosti za sprječavanje bakterijskih i virusnih slučajeva upale pluća, smanjenje bolesti, smrti i nacionalnih troškova zdravstvene zaštite. Oni bi trebali biti prioritet za svu djecu i odrasle.

• Mora se poboljšati pristup novijim vakcinama, posebno pneumokoknom konjugiranom cjepivu (PCV). Iako je ohrabrujuće vidjeti globalni napredak u pokrivenosti PCV-om, 40% dojenčadi još uvijek propušta ovo cjepivo.

• Potpuna pokrivenost PCV-om može spriječiti smrt 1,6 milijona djece mlađe od 5 godina do 2030. godine. Kroz Svjetski dan pluća 2023., FIRS je odlučan preuzeti ulogu zagovaranja jednakog pristupa prevenciji i liječenju respiratornih bolesti. Možemo smanjiti globalni teret respiratornih bolesti, ne izostavljajući nikoga.

Svjetski dan pluća ćemo obilježiti besplatnom spirometrijom u Centru Čarli na Ilidži s početkom u 17h.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *