ZDRAVSTENA PISMENOST – Edukacijom do sigurnosti pacijenata
17. septembar je Svjetski dan sigurnosti pacijenata, ali i najava oktobarskih aktivnosti koje promovišu zdravstvenu pismenost. AAA Udruženje posebnu pažnju daje segmentu zdravstvene pismenosti te stavljamo edukaciju pacijenata kao prioritet našeg djelovanja.
„Čudotvoran lijek za astmu“ ili „Izliječite alergije uz ovaj sastojak“ samo su neki od medijskih naslova s kojima se susrećemo na dnevnoj bazi. U moru senzacionalističkih članaka, zdravstvena pismenost važnija je nego ikada.
Kako bi se podigla svijest o navedenom, u oktobru se obilježava Mjesec zdravstvene pismenosti. Putem raznih akcija, cilj je izgraditi „most“ između zdravstvenih organizacija i pacijenata. Odnosno, ljudima omogućiti pravovremene, tačne i provjerene informacije.
Zdravstvena pismenost se definiše kao skup kognitivnih i socijalnih vještina koje određuju motivaciju i sposobnost pojedinca da dođe do informacija, razumije ih i koristi se njima s ciljem unapređenja i održavanja dobrog zdravlja.
Definisana su tri nivoa zdravstvene pismenosti – funkcionalna, interaktivna i kritička.
Funkcionalna podrazumijeva osnovna znanja i vještine koje pojedincu omogućavaju snalaženje u zdravstvenom okruženju. To znači da je osoba sposobna razumjeti medicinsku informaciju i pronaći odgovarajuću zdravstvenu uslugu. Interaktivna zdravstvena pismenost obuhvaća napredna znanja i vještine koje omogućavaju razumijevanje različitih formi zdravstvenih informacija, njihovu primjenu u promjenjivom okruženju i učestvovanje u određenim zdravstvenim aktivnostima. Kritička pismenost obuhvaća znanja i vještine, odnosno razumijevanje ekonomskog, društvenog i političkog nivoa zdravstva.
Zašto je zdravstvena pismenost uopće važna?
Osobe s niskim nivoom zdravstvene pismenosti rjeđe koriste preventivne mjere zaštite, češće odlaze kod ljekara i često neispravno uzimaju lijekove. Zbog svega toga troškovi zdravstvene zaštite rastu. Zdravstvena pismenost smatra se ključnom u očuvanju zdravlja pojedinca jer unaprjeđuje njegove sposobnost za korištenje zdravstvenih informacija i pravovremene reakcije za svoju dobrobit. Iz prethodnih istraživanja saznajemo da nizak nivo zdravstvene pismenosti može ostaviti dugoročne posljedice na zdravlje pojedinca.
U konačnici, poboljšanje zdravstvene pismenosti u društvu pruža temelj građanima da imaju aktivnu u rješavanju pitanja zdravstvene zaštite.
World Health Organization: Impoving health literacy. https://www.who.int/activities/improving-health-literacy
Može biti slika sljedećeg: bolnica i tekst "World Patient Safety Day 17 September 2023 World ΧΚΛΧΧ Patients Alliance"
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *