Svjetski dan sigurnosti pacijenata 2022

Subota, 17. septembra 2022

 

Svjetski dan sigurnosti pacijenata je kampanja namijenjena svim učesnicima zdravstvenog sistema da zajedno rade na poboljšanju sigurnosti pacijenata.

 

SVAKA OSOBA ŠIROM SVIJETA će u nekom trenutku svog života uzimati lijekove za sprječavanje ili liječenje bolesti. Međutim, lijekovi ponekad uzrokuju ozbiljnu štetu ako se nepravilno čuvaju, propisuju, izdaju, daju ili ako se nedovoljno kontrolišu. 42 milijarde američkih dolara ukupnih globalnih izdataka za zdravstvo širom svijeta se može izbjeći ako se spriječe pogreške u liječenju.

 

Uz lijekove kao najčešće korištene intervencije u zdravstvenoj skrbi i štetu povezanu s lijekovima, ovogodišnja tema  Svjetskog dana sigurnosti pacijenata 2022 je upravo “Sigurnost lijekova”.

 

Razumijevajući ovo značajno opterećenje i prepoznavajući složenost prevencije i smanjenja štete povezane s lijekovima, kampanja je zamišljena da pruži potreban poticaj za konsolidaciju napora postojećeg Svjetskog zdravstvenog izazova za sigurnost pacijenata: Lijekovi bez štete – naglašavajući potrebu usvajanja sistema pristupa i promocije sigurne prakse uzimanja lijekova kako bi se spriječile pogreške u liječenju i smanjile štete povezane s lijekovima. Posebna će se pažnja posvetiti područjima gdje dolazi do najveće štete. Ključna područja djelovanja su visokorizične situacije i polifarmacija.

 

Tema: Sigurnost lijekova

Slogan: Lijekovi bez štetnog dejstva

Poziv na akciju: Saznaj. Provjeri. Pitaj.

 

Ciljevi

PODIZATI globalnu svijest o velikom problemu štete povezane s lijekovima zbog pogrešaka u liječenju i nesigurnih praksi te ZAGOVARATI hitne mjere za poboljšanje sigurnosti lijekova.

 

UKLJUČITI ključne sudionike i partnere u nastojanja da se spriječe pogreške u liječenju i smanje štete povezana s lijekovima.

 

OSNAŽITI pacijente i porodice da se aktivno uključe u sigurnu upotrebu lijekova.

 

POVEĆATI provedbu Globalne inicijative za sigurnost pacijenata Svjetske zdravstvene organizacije: Lijekovi bez štetnog dejstva

Sartnere u nastojanja da se spriječe pogreške u liječenju i smanje štete povezana s lijekovima.

OSNAŽITI pacijente i porodice da se aktivno uključe u sigurnu upotrebu lijekova.

POVEĆATI provedbu Globalne inicijative za sigurnost pacijenata Svjetske zdravstvene organizacije: Lijekovi bez štetnog dejstva.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *