Svjetski dan pluća (WLD) se i ove godine obilježava 25. septembra. Udruženje AAA se ujedinilo s članovima Foruma međunarodnih respiratornih društava (FIRS) i partnerskim organizacijama WLD-a kako bi zagovarali zdravlje disajnog sistema na globalnom nivou i pozvali na dodatna istraživanja za prevenciju, otkrivanje i liječenje respiratornih infekcija.

2022. je pandemija koronavirusa (COVID-19) učinila svijet svjesnim koliko respiratorni virusi mogu biti  smrtonosni. U stvarnosti, respiratorne infekcije su s nama već jako dugo i nastavit će biti glavni izvor ljudske patnje i smrtnih ishoda.

Osim virusa, postoje mnogi drugi izvori respiratornih infekcija koji uzrokuju mnoge ljudske bolesti. To uključuje bakterije, gljivice i druge organizme koji mogu zaraziti gornje disajne ​​puteve (nos, sinuse i grlo) i/ili, što je još više zabrinjavajuće, donje disajne puteve i pluća (kao što su bronhitis i/ili upala pluća).

Mogu izazvati plućne simptome kao što su kašalj, ubrzano disanje, zeleni ispljuvak i gubitak daha, kao i opće simptome kao što su vrućica, mučnina i gubitak težine. Također se može pojaviti bol u prsima tokom disanja ili kašljanja.

Respiratorne infekcije predstavljaju ogroman zdravstveni teret u cijelom svijetu:

  • Svake godine gotovo 700.000 djece umre od upale pluća. 80 % smrtnih slučajeva su djeca mlađa od 2 godine i odrasli stariji od 65 godina. Gotovo svi smrtni slučajevi događaju se u zemljama s niskim i srednjim nacionalnom dohotkom.
  • Svake godine se dijagnosticira 10 milijona novih slučajeva tuberkuloze (TB) i 1.5 milijon smrtnih slučajeva. Smrti od tuberkuloze uglavnom se javljaju kod djece mlađe od 5 godina i odraslih u dobi od 20 do 35 godina. Više od 95 % smrtnih slučajeva od tuberkuloze događa se u zemljama s niskim i srednjim prihodima.
  • Virusne respiratorne infekcije mogu se pojaviti u epidemijama i brzo se proširiti unutar zajednica širom svijeta te postati globalne pandemije.

WLD (Svjetski dan pluća) je godišnji dan svijesti o zdravlju pluća. Do danas gotovo 200 organizacija i mnogo više pojedinaca podupiru WLD kroz zagovaranje zdravlja pluća i djelovanje. I ove godine, kada je zdravlje disajnog sistema u središtu pozornosti, izvrsna je prilika za podizanje svijesti o teretu respiratornih infekcija i poziv na:

  • Zdravstvena sigurnost i prevencija budućih izbijanja COVID-19.
  • Prediktivni testovi koji pokazuju tko je imun i tko će razviti bolest od novih infekcija.
  • Dijagnostički testovi za identifikaciju i liječenje onih kod kojih postoji rizik od napredovanja nakon infekcije.
  • Visokokvalitetna kontrolirana ispitivanja za pronalaženje najboljih cjepiva i tretmana.
  • Pristup učinkovitim, pristupačnim cjepivima i tretmanima za sve.
  • Edukacija svih o prednostima i sigurnosti cjepiva protiv gripe i pneumokoka, kao i cjepiva protiv COVID-19 nakon što se razvije.
3 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *