Jedna od inicijativa koja se kontinuirano provodi u našem Udruženju je destigmatizacija osoba s astmom i promocija zdravlja pluća kroz sport. S tim u vezi,  iznimno smo  potrešeni odlukom članova Agencije za antidoping kontrolu BiH vezanom za reprezentativca i vrhunskog sportistu Kerima Hasića koji je suspendovan dvije godine od strane Antidoping agencije BiH zbog pumpice za astmu. Obratili smo se Agenciji sa zahtjevom da odgovore na sljedeća pitanja imajući u vidu da ovakve odluke direktno utiču i ugrožavaju živote ljudi. Jedan vrhunski sportaš podredi život upravo sportu, živi postulate sporta, a činjenica da uz to ima i dijagnozu astme nama svima treba da bude uzor i primjer za slijediti. Na ovaj način se sportašima s astmom direktno ugrožava život kroz poruku da ne treba da uzimaju lijek ili da ne treba da se bave sportom.

 1. Da li kandidat ima medicinsku indikaciju?
 2. Da li je kandidat koristio dozvoljen lijek (flutikazon) i na dozvoljen način?
 3. Da li je kandidat trebao zatražiti izuzeće (TUE) za lijek koji je dozvoljen uz medicinsku indikaciju ili zašto isto nije izdato naknadno?
 4. Da li je kandidat u formularu naveo da koristi terapiju?
 5. Obzirom da je pronađena veća koncentracija lijeka od dozvoljene, da li je neko vještačio način na koji se metaboliše lijek kod sportiste te da li je moguće da je sportista imao pojačane simptome astme pred samo testiranje i da je udahnuo više lijeka zbog smanjenja simptoma i spašavanja svog života (znamo kako izgleda astmatični napad i da može imati kobne posljednice).
 6. Možete li nam se očitovati o bar još jednom primjeru gdje je sportista kažnjen zbog flutikazona tj. da je dobio maksimalnu kaznu?
 7. Koji je vaš zadatak kao Agencije osim laboratorijskih testiranja i čiji je zadatak da educira roditelje, porodice, sportaše o ovakvim neželjenim ishodima?

 

Septembar je mjesec u kojem obilježavamo Svjetski dan pluća. Podižemo svijest o važnosti zdravlja pluća, ali i o unapređenju položaja i života pacijenata s plućnim oboljenjima. Jedan od važnih faktora za zdrava pluća je čist zrak.

Zrak je jedan od osnovnih uslova za život. Sastav zraka je 78 % azota, 21 % kiseonika i 0.03 % ugljen-dioksida. Aerozagađenje ili zagađenje zraka nastaje kada su u zraku prisutne tvari koje se u njemu inače ne nalaze. Tvari koje zagađuju zrak se zovu zagađivači ili polutanti. Izvori zagađenja zraka su: · prirodni: vulkani, pijesak iz pustinja, kosmičke radijacije, polen, bakterije. · vještački (posljedica ljudske djelatnosti): industrija (rafinerije nafte, energetska i sva druga industrijska postrojenja ) , saobračaj, loženje, poljiprivreda, deponije smeća.

Djeca su osjetljivija na zagađenja zraka u odnosu na odrasle osobe zato što:

 • imaju manje disajne puteve i pluća.
 • njihova pluća su osjetljivija jer se još uvijek razvijaju i rastu.
 • djeca provode više vremena napolju igrajući se.

Kada udišemo zagađen zrak:

 • disanje može biti otežano
 • razvoj i rast dječijih pluća može biti usporen
 • prehlade su učestale
 • djeca koja imaju astmu mogu imati pogoršane simptome (kašalj, teško disanje)

25. septembar 2023.

Udruženje pacijenata s alergijom, astmom i atopijskim dermatitisom u Bosni i Hercegovini (AAA Udruženje) u saradnji s Fudbalskom akademijom “Healthy Future” će javnom spirometrijom (mjerenje plućne funkcije) obilježit Svjetski dan pluća pod parolom “Pristup terapiji za sve pacijente. Bez izuzetka”.

U Sarajevu će akcija biti provedena u novootvorenom Sportsko-rekreativnom centru “Čarli” Emir Bogunić na Ilidži, 25. septembra od 17 sati.

Zainteresiranim građanima će na usluzi biti ljekar specijalista pulmolog prim.mr.sci.med. Gorana Krstović, koja će izmjeriti plućnu funkciju, provjeriti stanje pluća te pružiti odgovarajuće savjete shodno spirometrijskom nalazu.

Spirometrija se posebno preporučuje onima koji imaju neke od sljedećih simptoma: kašalj (najčešće noću i pri naporu), otežano disanje, sviranje i stezanje u prsima, kao i nedostatak zraka, kako bi provjerili stanje svojih disajnih puteva i dobili stručni savjet ljekara. Svakako pozivamo i roditelje djece koja su u sportu da nam se pridruže.

Akcija se provodi pod motom “Pristup terapiji za sve pacijente. Bez izuzetka ” i jedna je od aktivnosti koje svake godine provodi Forum međunarodnih respiratornih društava (FIRS) čiji je član i AAA Udruženje u BiH.

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu i najčešća hronična bolest kod djece. Karakteristike su joj hronični problemi s disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanje. Prevalencija (broj oboljelih) astme se povećava te se predviđa da će do 2025. biti 400 miliona oboljelih od astme u svijetu

Forum međunarodnih respiratornih organizacija poziva na ravnopravan pristup prevenciji i liječenju plućnih pacijenata na Svjetski dan pluća – 25. septembar 2023.

Forum međunarodnih respiratornih organizacija društava (FIRS) i članica Foruma Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom, pozivaju vlade i pružatelje zdravstvenih usluga da omoguće pravičan pristup preventivnim uslugama i tretmanima za respiratorna oboljenja te pristup vakcinama protiv upale pluća koja spašavaju živote.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana pluća je „Pristup prevenciji i liječenju za sve. Bez izuzetka“, odražavajući potrebu za jednakosti koja je u središtu Plana održivog razvoja do 2030.

80% smrtnih slučajeva povezanih s nezaraznim bolestima događa u zemljama s niskim i srednjim dohotkom (LMIC). Ovo ogromno zdravstveno opterećenje moglo bi se spriječiti provedbom troškovno djelotvornih intervencija, poput vakcinisanja protiv upale pluća i poboljšanog pristupa preventivnim uslugama i inhalacijskim lijekovima.

Svjetski dan pluća 2023. jedna je od najboljih prilika za podizanje globalne svijesti o zdravlju pluća. Postoji jasan nedostatak jednakog pristupa preventivnim mjerama, kao što je prestanak pušenja, i djelotvorne inhalacijske terapije za liječenje astme i HOPB-a. FIRS je identifikovao tri ključna ciljna područja za rješavanje nejednakosti u borbi protiv respiratornih bolesti: poboljšanje pristupa preventivnim uslugama i tretmanima za prestanak pušenja, proširenje pristupa inhalacijskim terapijama i jačanje pristupa djelotvornim vakcinama protiv upale pluća za djecu. Uprkos globalnom napretku u pristupu vakcini protiv upale pluća, 40% dojenčadi još uvijek je zanemareno. Kako bi se smanjio globalni teret respiratornih bolesti, ključno je poduzeti mjere u ovim ključnim područjima.Pristup preventivnim uslugama i tretmanima za prestanak pušenja• Pušenje duhana vodeći je uzrok bolesti disajnog sistema, uključujući hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (HOPB), rak pluća i astmu te povećava rizik od respiratornih infekcija, poput upale pluća i tuberkuloze.

• Izloženost duhanskom dimu šteti djeci i prije rođenja. Smanjenje izloženosti duhanskom dimu pomaže u dugoročnom poboljšanju zdravlja pluća djece.

• Edukativne, savjetodavne i farmakološke intervencije za prestanak pušenja su učinkovite. Trebali bi biti dostupni svima koji puše. Dostupnost uređajima i inhalacijskim terapijama• Djelotvorni i esencijalni inhalacijski lijekovi za liječenje astme i HOPB-a često su nedostupni.

Potrebna nam je hitna zajednička globalna akcija kako bismo postigli cilj WHO-a od 80% dostupnosti osnovnih lijekova za liječenje glavnih nezaraznih bolesti.

• Respiratorni uređaji i inhalacijske terapije, uključujući terapiju kisikom, trebaju biti dostupni svakome ko je pogođen. Pristup za svu djecu djelotvornim preventivnim intervencijama za upalu pluća.• Upala pluća je vodeći uzrok smrti od infekcija kod djece širom svijeta. Prevencija je ključna jer svaka teška infekcija donjeg disajnog sistema može uticati na razvoj pluća.

• Vakcine su od ključne važnosti za sprječavanje bakterijskih i virusnih slučajeva upale pluća, smanjenje bolesti, smrti i nacionalnih troškova zdravstvene zaštite. Oni bi trebali biti prioritet za svu djecu i odrasle.

• Mora se poboljšati pristup novijim vakcinama, posebno pneumokoknom konjugiranom cjepivu (PCV). Iako je ohrabrujuće vidjeti globalni napredak u pokrivenosti PCV-om, 40% dojenčadi još uvijek propušta ovo cjepivo.

• Potpuna pokrivenost PCV-om može spriječiti smrt 1,6 milijona djece mlađe od 5 godina do 2030. godine. Kroz Svjetski dan pluća 2023., FIRS je odlučan preuzeti ulogu zagovaranja jednakog pristupa prevenciji i liječenju respiratornih bolesti. Možemo smanjiti globalni teret respiratornih bolesti, ne izostavljajući nikoga.

Svjetski dan pluća ćemo obilježiti besplatnom spirometrijom u Centru Čarli na Ilidži s početkom u 17h.

 

ZDRAVSTENA PISMENOST – Edukacijom do sigurnosti pacijenata
17. septembar je Svjetski dan sigurnosti pacijenata, ali i najava oktobarskih aktivnosti koje promovišu zdravstvenu pismenost. AAA Udruženje posebnu pažnju daje segmentu zdravstvene pismenosti te stavljamo edukaciju pacijenata kao prioritet našeg djelovanja.
„Čudotvoran lijek za astmu“ ili „Izliječite alergije uz ovaj sastojak“ samo su neki od medijskih naslova s kojima se susrećemo na dnevnoj bazi. U moru senzacionalističkih članaka, zdravstvena pismenost važnija je nego ikada.
Kako bi se podigla svijest o navedenom, u oktobru se obilježava Mjesec zdravstvene pismenosti. Putem raznih akcija, cilj je izgraditi „most“ između zdravstvenih organizacija i pacijenata. Odnosno, ljudima omogućiti pravovremene, tačne i provjerene informacije.
Zdravstvena pismenost se definiše kao skup kognitivnih i socijalnih vještina koje određuju motivaciju i sposobnost pojedinca da dođe do informacija, razumije ih i koristi se njima s ciljem unapređenja i održavanja dobrog zdravlja.
Definisana su tri nivoa zdravstvene pismenosti – funkcionalna, interaktivna i kritička.
Funkcionalna podrazumijeva osnovna znanja i vještine koje pojedincu omogućavaju snalaženje u zdravstvenom okruženju. To znači da je osoba sposobna razumjeti medicinsku informaciju i pronaći odgovarajuću zdravstvenu uslugu. Interaktivna zdravstvena pismenost obuhvaća napredna znanja i vještine koje omogućavaju razumijevanje različitih formi zdravstvenih informacija, njihovu primjenu u promjenjivom okruženju i učestvovanje u određenim zdravstvenim aktivnostima. Kritička pismenost obuhvaća znanja i vještine, odnosno razumijevanje ekonomskog, društvenog i političkog nivoa zdravstva.
Zašto je zdravstvena pismenost uopće važna?
Osobe s niskim nivoom zdravstvene pismenosti rjeđe koriste preventivne mjere zaštite, češće odlaze kod ljekara i često neispravno uzimaju lijekove. Zbog svega toga troškovi zdravstvene zaštite rastu. Zdravstvena pismenost smatra se ključnom u očuvanju zdravlja pojedinca jer unaprjeđuje njegove sposobnost za korištenje zdravstvenih informacija i pravovremene reakcije za svoju dobrobit. Iz prethodnih istraživanja saznajemo da nizak nivo zdravstvene pismenosti može ostaviti dugoročne posljedice na zdravlje pojedinca.
U konačnici, poboljšanje zdravstvene pismenosti u društvu pruža temelj građanima da imaju aktivnu u rješavanju pitanja zdravstvene zaštite.
World Health Organization: Impoving health literacy. https://www.who.int/activities/improving-health-literacy
Može biti slika sljedećeg: bolnica i tekst "World Patient Safety Day 17 September 2023 World ΧΚΛΧΧ Patients Alliance"

14. septembra u Centru Safet Zajko smo obilježili Svjetski dan atopijskog dermatitisa uz besplatne dermatološke preglede uvažene dr. spec. dermatologije Samre Šoškić te mnogo zabave za najmlađe.

Kao i svake godine do sada, Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom obilježava Svjetski dan atopijskom dermatitisa s namjerom da podigne svijest i skrene pažnju na pacijente koji nemaju pristup adekvatnoj terapiji u BiH.

Više fotografija s događaja pogledajte na linku: https://www.instagram.com/p/CxSkxX0t8IY/?utm_source=ig_web_copy_link

Globalni samit o alergijama na hranu osmišljen je za ljude koji žive s alergijama na hranu, njihove porodice i skrbnike kako bi pružili podršku i edukaciju o dijagnozi, prevenciji i mogućnostima liječenja. Sesije su osmišljene imajući na umu pacijenta, a kako bi pružile informacije o najnovijim smjernicama koje su praktične i lako razumljive.

Dr. Douglas Jones i dr. Atul Shah, certificirani alergolozi i imunolozi bit će domaćini ovog dvodnevnog sastanka, a na panelima će učestvovati razni govornici, uključujući pedijatre, psihologe, istraživače alergija na hranu te pacijente.

Pridružite se 2. Globalnom samitu o alergijama na hranu od 1. do 2. oktobra.

Registracija je BESPLATNA. Osigurajte svoje mjesto već danas!

Registrujte se na linku: https://allergyasthmanetwork.org/food-allergy-updates/global-food-allergy-summit-2022/

 

 

Disanje je preduvjet za život: moramo disati od trenutka kada se rodimo do trenutka kada umremo. Svaki dan odrasla osoba udahne 15 kubnih metara zraka gdje u naše tijelo i krvotok uđe više zraka nego bilo koje druge materije.

Pristup čistom zraku osnovno je pravo svih građana Evropske unije.

Onečišćenje zraka, unutarnje i vanjsko, utiče na cijelo evropsko stanovništvo i odgovorno je za veliki broj zdravstvenih problema. Sedmi evropski akcioni program za okoliš ima za cilj postizanje “nivoa kvalitete zraka koji ne uzrokuje značajne negativne uticaje i rizike za ljudsko zdravlje i okoliš”.

Klimatske promjene i onečišćenje zraka utiču i na polen koji se više kreće i time negativno djeluje na ljudsko zdravlje. Osobe koje žive s astmom, alergijama i hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB) su na udaru i najviše pate zbog zagađenog zraka. Simptomi njihove bolesti mogu se pogoršati kao posljedica onečišćenja zraka.

Kao pacijenti, kvaliteta zraka jedno je od naših područja rada i djelovanja, a AAA Asocijacija zagovara:

 • Smanjenje koncentracije zagađenja zraka na nivo u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije;
 • Usvajanje strategije za rješavanje loše kvalitete zraka u zatvorenim prostorima;
 • Osiguravanje informacija o polenu – predviđanja i istraživanja;

 

GAAPP je pokrenuo Akademiju za njegovatelje atopijskog dermatitisa, niz videozapisa i alata za izgradnju kapaciteta i resursa za edukaciju njegovatelja i članova porodica koji su suočeni s dijagnozom atopijskog dermatitisa.

GAAPP se udružio s njegovateljima, predstavnicima pacijenata i stručnjacima kako bi kreirali kratke videozapise koji pokrivaju najvažnije aspekte i probleme s kojim se suočavaju njegovatelji osoba s ekcemom. Nadamo se da će ovi videozapisi pružiti smjernice njegovateljima  i pomoći u pružanju neophodnih informacija o tome kako se sa svojim voljenima suočiti s dijagnozom atopijskog dermatitisa.

Teme su odabrane na osnovu svjedočanstava prikupljenih tokom kampanje Svjetskog dana atopijskog ekcema.

 

Povodom Svjetskog dana atopijskog dermatitisa 2022 Global Allergy and Airways pokrenuo Akademiju za njegovatelje osoba s atopijskim dermatitisom je pokrenuo #AtopicDermatitisCaregiversAcademy. Možete pregledati seriju besplatnih videozapisa i resursa za izgradnju kapaciteta za edukaciju njegovatelja i članova obitelji koji su nedavno suočeni s dijagnozom #AtopijskiDermatitis.

Saznajte više na https://gaapp.org/waed2022/